Wist je dat er een groep goede advocaten is die maar de helft van het normale tarief berekent? Kijk maar eens op onze zusterwebsite advocaatkostenvergelijken.nl.

Rechtsbijstandverzekering?


VOOR EN NADELEN RECHTSBIJSTANDVERZEKERING / ADVOCAAT

Belangrijkste voordeel van een rechtsbijstandverzekering is de prijs. De jaarpremie van een goede verzekering ligt op het niveau van het tarief van een advocaat voor 1 uur werk.
Naast eventuele advocaatkosten, vergoedt de verzekering ook bijkomende kosten als grifferechten, kosten deurwaarders en een proceskostenveroordeling als je de zaak verliest.

Belangrijkste nadeel van een rechtsbijstandverzekering is dat er in de kleine lettertjes allerlei zaken worden uitgesloten, zoals bijvoorbeeld (vaak) echtscheiding, (bijna altijd) strafzaken, enzovoorts.
Ander nadeel is dat de zaak in eerste instantie (zolang er niet wordt geprocedeerd) door een jurist wordt behandeld die door de verzekeraar wordt ingeschakeld, en dat dat je die niet zelf uit kunt kiezen.

Wij vragen ons af of verzekeraars dezelfde kwaliteit bieden als advocaten. Bij gebreke aan onafhankelijk onderzoek op dit punt, willen wij daar hier echter geen uitspraken over doen.

LET OP: heb je een verzekering en komt het tot een procedure waarbij een advocaat ingeschakeld moet worden, dan heb je normaal gesproken alsnog vrije advocaatkeus. Maak daar gebruik van en kies een specialist!
Hetzelfde geldt als er onenigheid is tussen jou en jouw verzekeraar. Ook dan is er meestal vrije advocaatkeus voor de second opinion!
VOOR EN NADELEN RECHTSBIJSTANDVERZEKERING / PRO DEO ADVOCAAT

Wordt jouw zaak op basis van een "toevoeging" behandeld, dan heb je geen advocaatkosten (behalve de eigen bijdrage). Groot voordeel is in deze situatie dat je vrije advocaatkeus hebt (ruim de helft van de advocaten doet dit soort zaken; er is dus ruime keus).

Ander voordeel is dat er voor alle rechtsgebieden een toevoeging wordt afgegeven, dus ook voor echtscheiding, strafrecht, enzovoorts.

Een "toevoeging" heeft overigens ook nadelen tegenover een rechtsbijstandverzekering. Er kunnen bijkomende kosten ontstaan (zie ook het vorige blok: proceskostenveroordeling!) en een "toevoeging" geldt alleen voor juridische problemen in Nederland, terwijl een verzekering vaak ook (enige) dekking in het buitenland geeft.
RECHTSBIJSTANDVERZEKERING VOOR MKB

Wij hebben helaas te weinig kennis in huis om op dit punt iets zinnigs te melden.
Duidelijk is wel dat deze verzekeringsmarkt stormachtig groeit; de behoefte bij het MKB voor een betaalbare adviesmogelijkheid is groot.
WELKE RECHTSBIJSTANDVERZEKERING

Op onze zusterwebsite Rechtsbijstandverzekeringvergelijken.nl hebben wij een onderzoek gedaan naar de diverse verzekeraars.

Goed en niet al te duur zijn Ditzo, Arag ProRecht en Univé Optimaal. Maar bedenk wel dat "goed" bij lange na niet compleet is.